lauantai 28. helmikuuta 2015

Tajunnanvirtaa terveystarkastuksista

Nyt tulee ehkä lähinnä tajunnanvirtaa ja ajatusten purkamista virallisista terveystarkastuksista. Olen ajatellut tarkastaa tulevalta koiralta mahdollisimman paljon, mutta virallisissa tarkastuksissa on jonkin verran ikärajoja, jotka eivät ihan yksiin mene.

Polvitutkimuksen voi tehdä jo vuoden ikäiselle koiralle, mutta alle 3 -vuotiaana  tutkitulla polvitutkimus on voimassa kaksi vuotta lausuntopäivästä. Rodussa on parina viime vuotena tullut aika paljon patellaluksaatiota esille, kun on alettu enemmän tutkia ja kiinnittämään huomiota. Kaksi kuvauskertaa ei ole mahdoton, mutta mieluiten haluaisin vain yhden kuvauskerran - ja silloin koiran on oltava kolme.

Lonkkakuvat haluaisin ottaa ennen agilitykisauran avaamista, mutta mitään kiirettä ei kisaamaan ole. 1,5 vuoden ikää tai 2 vuoden ikää olen siis ajatellut. Kahden vuoden iässä saisi selkäkuviin myös rotukohtaisista muutoksista tiedon, mutta mulle riittäisi myös ihan synnynnäisten vikojen tiedot, jolloin koiran voi kuvauttaa jo vuoden iässä. Kyynärkuvat onnistuu myös vuoden iässä.

Silmät voi kuvauttaa vuoden iässä ja mitä nyt pikavilkaisulla katsoin niin silmät ja polvet kulkee aika käsi kädessä klinikoiden varauksissa. Tähän saisi vielä päälle sydänkuuntelun, mikä kyllä tavallaan olisi mielenkiintoinen tieto.

Mitä tämä siis tarkoittaisi? Ainakin kahta kuvauskertaa. Ensimmäinen kuvauskerta 18kk iässä tai ennen kisaamisen aloittamista, jolloin tutkittua tulisi lonkat, selkä ja kyynärät. Seuraava tarkastus mahdollisesti vasta kolmen vuoden iässä, jolloin polvitarkastus ja silmät sekä mahdollisesti myös sydänkuuntelu. Ja se mahdollisuus, että tutkituttaa lonkat, polvet, kyynärät, silmät ja selän 18kk iässä ja 3 vuoden iässä polvet uudestaan.

No, tätä kerkeää miettimään ja ajattelemaan monta kertaa vielä. Jos kaikki menee hyvin ja suunnitelmien mukaan, niin puhumani pentue pentusilmäpeilataan. Näin ollen silmätarkastuksella ei olisi "mikään kiire".

No joo. Onneksi näitä ei ihan vielä tarvitse miettiä lopullisesti. Olen ainoastaan varma juuri tuon lonkka-, kyynär- ja selkäkuvauksen kanssa, että ennen kisaikää/kisoissa aloittamista. Polvia jos miettii, niin patellaluksaatio kuitenkin oireilee suht selkeästi. Tietysti kuviin viedään heti, jos aihetta on!

Ja mitä tuleviin suunnitelmiin tulee, kohta ollaan taas hieman viisaampia ja voi jo alkaa pitää peukkuja, että tulee paaaljon lapsia! :) Uroksen luonne kuulemma oli aivan nappi, ei ollut reagoinut toisen uroksen pärinöihin ja kuulemma hyvin miellyttävä muutenkin.

2 kommenttia:

  1. Polvitarkissahan polvet vain kopeloidaan läpi, niitä ei siis ole pakko kuvata :) Tosin ei kuvaamisestakaan haittaa ole, mutta viralliset polvitarkit eivät tosiaan rauhoitusta vaadi, sen takia ei tarvitse luuston kuvauttamisen kanssa kolmevuotiaaksi asti odottaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis tiedän tämän kyllä, mutta täällä päin on aika paljon niputettu terveystarkastuksia toisiinsa ja näin ollen niitä saa halvemmalla. Ehkä tuo kaksi kuvauskertaa on heikosti ilmaistu, tarkoitan siis tietysti tarkastuskertaa ;) Ja täytyy muistaa myös, että patellaluksaatiopolvia on lausuttu paljon terveiksi, mutta röntgenkuvien ottamisen jälkeen ne ovat tulleet ilmi.

      Poista