torstai 7. heinäkuuta 2016

Viralliset terveystarkastukset ja täydentävät lausunnot


Käämin kanssa käytiin virallisissa terveystarkastuksissa jo juhannusviikolla. Puuttuvia palapelin palasia oli kuitenkin muutama, joten kirjoittelen näistä vasta nyt.

Käämin viralliset terveystarkastukset sisälsivät polvet, lonkkakuvat, selkäkuvat sekä kyynärkuvat. Ensimmäisenä Käämiltä kopeloitiin polvet ja näistä tämä lääkäri sai oikean patellan luksoitumaan. Kennelliittoon lähti lausunto 0/1 mediaalinen eli sisäänpäin luksoituva patella. Voin sanoa, että järkytyin aika tavalla ja mieleen palasi heti melkein vuosi sitten tapahtunut tapaturma. Polvi ei ole ikinä oireillut tämän jälkeen ja olen nähnyt, miltä pois paikoiltaan menevä patella näyttää. Sulattelin tätä uutista muutaman päivän ja varasin Esa Kestille ajan 7.7., jotta saisin ortopedin mielipiteen polvesta ja agilityharrastuksen jatkamisesta. Agility meni välittömästi hetkelliselle tauolle ja vaihtelin sähköposteja muiden patellaluksaatiokoirien kanssa agilityä harrastavien ihmisten kanssa. Heidän koirilla patellaluksaatio on ollut oireeton, joten uskalsin varovaisesti rakentaa toiveita edes harrastamisesta omaksi iloksi.

Kestille aika oli tänään aamukahdeksalta ja suunnattiin sinne hyvin jännittynein tunnelmin. Käämi nostettiin pöydälle ja molemmat takajalat pääsivät perusteelliseen syyniin. Pitkän hiljaisuuden jälkeen Kesti totesi, että ei saa patellaa itse luksoitumaan ollenkaan venytysasennossa tai perusasennossa. Luksaatiolausunnon ja tämän lausunnon välillä on vain muutama viikko, joten uskon siihen, että ensimmäinen arvio on ollut virheellinen. Kesti suositteli meitä jatkamaan normaalia elämää kuten tähänkin asti ja jos oireita joskus ilmenee, niin palataan takaisin Kouvolan Evidensiaan.

Kestin lausunto kuului seuraavasti:
"Käämin otj polvessa todettu virallisen lausunnon yhteydessä patella luksaatio. Kliinisiä oireita ei ole havaittu missään vaiheessa. Täällä tänään polvet normaalit. Normaali elämä kivun sallimissa rajoissa. Mikäli oireita ilmaantuu ottakaa yhteyttä."
Käämi ei ole koskaan ontunut tai jättänyt askeleita väliin. Pidetään erityistä huolta lihaskunnosta ja käydään uusimassa lausunto kahden vuoden kuluttua. Vuodenkin päästä voisi, mutta tämä ei tällöin jäisi voimassa olevaksi kuin vuoden verran. Aloitan myös syöttämään nivelvalmisteita, sillä niistä tuskin on haittaa.

Käämin kaularanka oli terve ja selkärangasta ei löytynyt nikamamuutoksia, mutta Käämi sai LTV1 -lausunnon. Näitä LTV -lausuntoja on alkanut ponnahdella kun sieniä sateella kun selkiä kuvataan enemmän. Voisin myös varovaisesti epäillä, että ruotsalaisilla koirilla on tähän myös oma vaikutuksensa, sillä siellä ei kuvata selkiä ollenkaan sivusta. LTV1 -lausunto harmittaa myös, mutta nykytiedon mukaan se ei vaikuttaisi koiran normaaliin elämään. Pidetään Käämin kanssa tarkempi huoli siitä, että jumeja ei pääse syntymään.

Lonkkakuvat arvioitiin eläinklinikalla niin, että huonoimmillaan B. Kennelliiton lausunnon jälkeen voin sanoa, että tuli itku. Käämin lonkat oltiin arvioitu liitossa C/C. Alkoi pitkä odotus, että saisin soitettua Limanille syytä lausuntoon, sillä en tiennyt yhtään, mitä lonkissa (ja polvessa...) oikeasti on. Onnekseni Käämin lonkat ovat C-lonkat parhaasta päästä, sillä maljat ovat ainoastaan matalat ja toinen puoli on hieman löysä. Reisiluun päät istuvat maljoihin todella nätisti ja ovat pyöreät. Lonkissa ei ole nivelrikkomuutoksia ja ne eivät myöskään tule vaikuttamaan meidän harrastusuraan. Lonkkatulos oli myös hieman shokki siltä kantilta, että kartoitin ennen pentueen syntymää huolella mahdolliset terveysriskit ja lähisuvussa kaikki lonkat ovat huonoimmillaan B. Geenilottoa ja meillä hieman epäonninen tulos.

Rumat tilastomerkinnät, mutta niinhän se on, että pelkkä kirjainyhdistelmä ei tee koirasta sairasta. Käämi on pirteä ja elämäniloinen koira, joka ei ole oireillut. Oman mielenrauhan kannalta oli tärkeintä hakea polvesta toinen mielipide ja olen iloinen, että se oli ensimmäisestä lausunnosta poikkeava. Oma maailma romuttui juhannusviikolla hyvin paljon, kun pelkät kirjainyhdistelmät olivat nenäni edessä. Siinä unohtui ne tosiseikat, että Käämi liikkuu tehokkaalla ravilla, nukkuu todella paljon selällään, ei ole ikinä kieltäytynyt menemästä maahan jne. Me jatketaan entiseen malliin ja jos tulevaisuudessa Käämi alkaa oireilla, niin tehdään uusia päätöksiä silloin. Lihaskunto on erityisen tärkeää kuin myös lämmittävät ja palauttavat lenkit treenien jälkeen, ja me aiotaan tämä ottaa erityisellä huolellisuudella. Jalostuskäyttöön tästä ei ole terveytensä puolesta, joten pikkukäämit pysyvät vitsailun tasolla.


12 kommenttia:

  1. Harmi noi terveystulokset :( Kellä eläinlääkärillä kävitte tarkastamassa polvet? Jotenkin tuntuu oudolta että lääkäri sai toisesta 1 jos siinä ei mitään vikaa ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kenelläkään sellaisella, joka olisi ortopediaan erikoistunut. Luotan kyllä enemmän Kestin mielipiteeseen tässä asiassa.

      Poista
  2. No voi harmi, eihän noi tosiaan tilastollisesti nätit tulokset ole, mutta ei niitä kirjaimia tosissaan voi tuijottaa sokeasti. Lonkat näyttää tosi siisteille, matalat tosiaan on mutta muuten tosi napakan näköiset. Ja LTV1 ei taida haitata koiraa juuri nimeksikään ainakaan useimmiten. Meille ell antoi alustavasti mahdollisuuden ykkösen kyynärään ja LTV1, molemmat tuli nollina takaisin. Joten pää pystyyn ja kohti uusia haasteita :) Kannattaa kyllä soittaa Limanille ja kysyä perusteluja, kaverin koiran tulokset tuli myös Limanin arvostelemina takaisin ja aika hurja takaisku tuli sieltä alustaviin verrattuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu Limanilta kysyin nuo perustelut, kun klinikalla niistä ei mitään sanottu. Jää kyllä mun viimeiseksi kerraksi tuolla klinikalla, menen suosiolla jatkossa jonnekin toisaalle. En sano, etteikö olisi osaavia tämänkin klinikan eläinlääkärit, mutta jäi vähän huono maku.

      Poista
  3. Voi kurjuus :( voin vaan kuvitella sun fiilikset! Nää on niin ikäviä, mutta kuten kirjoitit niin kirjainyhdistelmä ei vielä tee koirasta sairasta. Paljon terveitä ja oireettomia vuosia Käämille! <3 ja tsemppit omistajalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli se aika pysäyttävää, varsinkin ensishokki. Onneksi siitä on päässyt yli, kun todella monet on kannustaneet ja todenneet, että ei todellakaan heitetä kirvestä kaivoon. Eiköhän Käämillä oireettomia vuosia ole roppakaupalla tulossa :)

      Poista
  4. Jäi epäselväksi, että rauhoitettiinko Käämi Kestin tekemään polvitarkkiin? Ilman rauhoitusta ja rauhoituksen kanssa tehtyä tarkastusta ei voi mitenkään verrata keskenään.

    Ykkösen polvi harvoin luksoituu normaalissa menossa tai luksoituu & palautuu paikoilleen niin nopeasti sekunneissa ettei sitä huomaa ja tämä ei aiheuta koiralle kipua eikä koira asiaan reagoi. Valitettavasti löysempi polvi on aina riskialttiimpi rasituksessa. Erityisesti äkkinäiset liikkeet / ääriliikkeet joissa polveen kohdistuu myös rotaatiota esim. koira kimpoaa sopivan huonolla tuurilla pallon perään / törmää / liukastuu, tms. Yleensä huomattava oireilu alkaa vasta hieman vanhemmalla iällä, kun ajan kanssa polven ristisiteetkin altistuvat vaurioille/löystyvät, jne. Silminnähden oireilevilla koirilla polven palautuminen paikoilleen kestää kauemmin ja siihen alkaa liittyä kipua.
    Polviviat 99% yritetään laittaa tapaturman piikkiin. Kennelliiton kanta asiaan on hyvin yksiselitteinen: vika on synnynnäinen ja perinnöllinen http://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-terveys/perinnollisista-sairauksista/polvilumpion-sijoiltaan-meno. Ilman vuoden takaista traumaa Käämin polvi olisi EHKÄ NYT voinut olla 0, mutta todennäköisesti se olisi ennemmin tai myöhemmin "vioittunut" koska sillä on vaivaan geneettinen alttius.

    Kaikesta huolimatta ykkösen polvi ei ole vielä mikään maailmanloppu, eikä harrastuskoiran loppu. Käämi on varmasti onnellinen saadessaan jatkaa harrastuskaverina niin kauan kuin terveyttä riittää. Pumpuliin näitä ei voi kääriä ja ehkä elämä pumpulissa vois olla jonkun vuoden pidempi, mutta onko se sitten kuitenkaan parempi kun kyseessä on aktiivinen ja tekemistä rakastava rotu. Käämi ei onneksi osaa murehtia tai miettiä noita numero-/kirjainyhdistelmiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kennelliiton virallinen polvitarkastus tehdään ilman rauhoitusta, kuten myös Kestin tekemä tarkastus. Ovat täysin vertailukelpoiset keskenään.

      Olen täysin tietoinen kirjoittamistasi asioista, mutta tällä hetkellä eletään tämän lausunnon mukaan. En voi kääriä koiraani pumpuliin, se on totta, ja jos jotain on tullakseen, niin se on voinut tulla ihan jonkun eri tapauksen seurauksena tai sitten se juontaa juurensa jo tänne. Tämä on kuitenkin sen verran kohelo, että on saanut jalkaansa iskuja sen jälkeenkin ilman mitään ontumista. Joskus hirvittää meno, mutta hillitseminen on aavistuksen hankalaa aktiivisen kelpiepojan ollessa kyseessä.

      Poista
    2. Kyllä mäkin ennemmin asiantuntijan lausuntoon luottaisin. Polvitarkastus on kuitenkin aika epätarkka, kun se on vaan kopeloinnin varassa. Nykytiedon valossa Kennelliitto on sitä mieltä, että se olisi periytyvää, mutta onhan ihmisilläkin traumaperäisiä polvivikoja. Käämillä nyt joko on tai ei ole geneettistä alttiutta, sen näkee vasta ajan kuluessa :)

      Poista
  5. Kestin lausunnon mukaan siis, ei aivot toimi herättyä. Ortopedin mielipiteelle annan isomman painoarvon kuin tämän aikaisemman tutkimuksen tekijälle, koska mielestäni hänellä ei ole erikoistumista luustosairauksiin. Tämä jää nyt vähän mysteeriksi, onko Käämillä patellaluksaatio vai ei ja tietysti rahansa voisi käyttää esimerkiksi PkU:n polvipaneeliin, mutta mennään nyt toistaiseksi ilman polvipaneelin mielipidettä.

    VastaaPoista
  6. Pakko kommentoida tuohon polvitarkastukseen, että varmin tulos kyllä tulee kun koira rauhoitetaan. Itse olen jokaisen koiran ortobedillä käyttänyt ja kaikkien polvet rauhoituksessa tutkittu.

    Itse tuollaisessa tilanteessa olisin vielä polven kuvannut lonkkakuvien yhteydessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on, mutta tuolloin en sitä tajunnut ja nyt en ala oireetonta koiraa pelkästään tämän takia rauhoittamaan. Jatketaan normaalia elämää kaikesta huolimatta. Kennelliitto kuitenkin sallii viralliset lausunnot ilman rauhoitusta, joten ei tullut mieleen Kestiltä sitä pyytää. Kuitenkin kokemusta häneltä löytyy. Oireeton koira ja tällä mennään tällä hetkellä, tutkitaan uudestaan myöhemmin tai jos oireita ilmaantuu.

      Poista