Käämin leikkaustekniikasta on kohtuullisen vähän suomenkielistä materiaalia, joten yritin parhaani mukaan kerätä hieman lisää tietoa tekniikasta.
RidgeStop™-leikkaustekniikassa lumpiouran sivulla olevaa harjannetta korotetaan implantilla, jonka tarkoituksena on estää lumpion sijoiltaanmeno. Tekniikkaa on mahdollista käyttää sekä mediaalisissa että lateriaalisissa luksaatiotapauksissa niin kissoilla kuin koirilla. Operaatiossa käytettävä implantti on valmistettu erikoismuovista ja se kiinnitetään harjanteeseen ruuvein. RidgeStop™-tekniikkaa on käytetty maailmanlaajuisesti yli 5 000 tapauksessa.
RidgeStop™-tekniikassa varmistetaan, että patella liukuu ylös ja alas urassa liukumatta kuitenkaan sivuttaisuunnassa. Muihin menetelmiin verrattuna nivelpintaan ei kajota yhtä paljon, joten tekniikan tulisi säästää kudoksia ja toivottavasti vähentää myös muodostuvaa nivelrikkoa. Ridgestop™-tekniikkaa voidaan käyttää patellaluksaation hoitoon yksinään, mutta esimerkiksi Käämin tapauksessa siirrettiin myös sääriluun harjannetta.
Tekniikasta löytyy toistaiseksi todella vähän caseja, jotka olisivat avoimia. Nettisivuilta kuitenkin löytyy mainintoja onnistuneista leikkauksista. Käämille menetelmää suositeltiin ensisijaisesti, joten mielenkiinnolla odotan kuntoutuksen jälkeistä aikaa. Ulkomaalaisen eläinklinikan sivuilla mainitaan, että kuntoutumiseen menisi noin 2-3 kuukautta, mutta esimerkiksi Käämin tapauksessa nivelkapselin repeäminen on vaikuttanut kuntoutumiseen.
Suomessa RidgeStop™-tekniikka löytyy tällä hetkellä mainittuna hoitomuotona ainoastaan Evidensia Kouvolan sivuilla. Aiheesta on kirjoittanut lyhyesti myös Esa Eskelinen, mutta en onnistunut löytämään tarjottua palvelua Evidensia Tammiston sivuilta. Toivottavasti tulevaisuudessa menetelmästä löytyisi enemmänkin suomenkielistä materiaalia.
RidgeStop™-implantti on eri kuin COPLA Scaffold™ -rustonkorjausistute, jota käytetään muun muassa OCD-leikkausten yhteydessä. Rustonkorjausistute hajoaa hiljalleen uuden rustokudoksen muodostuessa kun taas RidgeStop™-implantti on pysyvä.
Lähteet:
Orthomed: RidgeStop™ (englanniksi)
Fivelands: Ridgestop Technique patella luxation surgery (englanniksi)
Jeanette Jalving: Ridgestop - en ny procedure til behandling af patellaluxation (tanskaksi)
Etsin tietoa RidgeStop leikkauksella hoidetuista koirista. Minulla on mittelspitz jonka patella luksaatio hoidettiin ko. menetelmällä maaliskuussa 2018. Koira "koikkelehtii" enenevässä määrin 3 jalalla, leikattu jalka ilmassa. Vien koiran tutkimuksiin lähipäivinä, haluaisin sitä ennen kuulla muiden kokemuksia.
VastaaPoistaMeidän polvipäiväkirjan tekstit löytyvät koottuina täältä: http://lahtolupapillilla.blogspot.com/search/label/polvip%C3%A4iv%C3%A4kirja
PoistaLyhykäisyydessään meidän kohdalla tämä leikkausmenetelmä oli oikea valinta ja leikkaus onnistui, vaikka olisi hyvin voinut käydä toisinkin matkalla olleiden haasteiden kanssa. Patella on implantin avulla pysynyt jatkuvasti paikallaan ja muut oireet ovat johtuneet ensin revenneestä nivelkapselista ja sen jälkeen tukinaulojen aiheuttamista tuntemuksista erityisesti pakkassäällä. Nyt tukinaulojen poiston jälkeen jalassa on vain implantti ja jalan kanssa eletään normaalia elämää.
Suosittelen myös tutustumaan Facebookissa seuraavaan ryhmään, toivottavasti löytyy tällä linkillä https://www.facebook.com/groups/355727294632205/. Täältä löytyy varmasti enemmän kokemuksia leikkausmenetelmästä, sillä meidän tarina on vain yksi tarinoista.